Manuele Therapie
In onze praktijk worden 2 soorten manuele therapie gegeven:
1. Manuele Therapie “Utrecht” ( of ook wel manuele therapie “van der Bijl” genoemd)
2. Manuele Therapie volgens de methode “Marsman” (M-T-M).
Welke vorm manuele therapie u krijgt hangt af van de therapeut of van uw klacht.
Manuele Therapie volgens de “Utrechtse School” of “van der Bijl”
Een actieve leefstijl is goed voor je gezondheid. Het verkleint de kans op fysieke en ook mentale klachten. Toch kun je te maken krijgen met pijn en bewegingsbeperkingen die niet vanzelf overgaan. Dit kan het gevolg zijn van ongelukken, (oude)blessures of een onbekende reden. Dan spelen storingen in de gewrichtsfunctie mogelijk een rol. De manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van deze problematiek.
Manuele Therapie maakt gebruik van de specialistische EggShell® methode (E.S.®), ook wel manuele therapie methode Van der Bijl of manuele therapie Utrecht genoemd. Ieder mens beweegt op z’n eigen manier en in de therapie richten we ons dan ook juist op de bewegingen zoals het lichaam die gewend is te maken. Bij deze behandeling wordt een groot aantal gewrichten op een rustige en meestal pijnloze manier, gericht bewogen. Daardoor krijgen het bindweefsel van de gewrichtskapsels en –banden weer de juiste spanning, zal het lichaam meer in balans zijn en zullen de geïrriteerde, pijnlijke weefsels herstellen. Tijdens de behandelingen is er geen sprake van kraken.
Kwaliteit van de behandeling staat bij FysioPlusEpe hoog in het vaandel. Als gediplomeerd Manueel Therapeuten E.S.® voldoen zij aan de kwaliteitseisen van de beroepsgroep en zijn zodoende volledig geaccrediteerd voor het kwaliteitsregister
Manuele Therapie Marsman
Wat is Manuele Therapie Marsman? (MTM)
Zeer regelmatig zijn klachten in het lichaam niet op zichzelf staand, maar zijn ze te herleiden naar elders in het lichaam. Bij M-T-M wordt gekekennaar de gehele bewegingsketen. Soms wordt een klacht in het been of in de arm veroorzaakt door de rug en/of het bekken. Het uitgangspunt van M-T-M is dat iedereen een voorkeurshouding heeft. M-T-M gaat er dus vanuit dat het lichaam niet precies symmetrisch is of symmetrisch hoeft te zijn. Deze voorkeuren ontwikkel je en houd je in principe de rest van je leven. Op het moment dat iemand klachten krijgt, kunnen deze voortkomen uit een onbalans, veroorzaakt omdat men niet meer in of uit zijn voorkeurshouding kan komen.
Deze voorkeurshoudingen worden gemeten door middel van aantal testen, zoals: Hoe houd je je armen over elkaar? Links over rechts over andersom? Hoe vouw je je handen ineen, linker of rechter duim boven? Houd je je linker of rechter hand onder bij het spitten met een schep? Wat is je voorkeursoog?
Aan de hand van deze (en meer) testen stelt de therapeut een persoonlijk profiel op, waarbij de voorkeurshoudingen in kaart worden gebracht. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hamstring-, kuit- of achillespeesklachten voortkomen uit de voorkeurshouding van de lage rug, omdat deze de voorkeur heeft om te buigen in plaats van te strekken. In dit geval zal de therapie zich onder andere richten op het strekken van de lage rug. Hiervoor worden mobilisatie technieken gebruikt en krijgt de patiënt oefeningen en advies voor thuis, het werk of het sportveld mee.
MTM en sport
MTM wordt veel gebruikt bij sporters. Elke sport kent zijn eigen repeterende bewegingen. Een sporter die zijn voorkeurshouding kent, kan hier goed gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan een tennisser of hockeyer die een sterke voorkeur heeft in de wervelkolom voor rotatie naar links. Waarschijnlijk geeft de forehand geen klachten, maar hoe soepel verloopt de backhand?
Door middel van mobilisatie van de wervelkolom en door het geven van oefeningen kunnen de bewegingen tegen de voorkeurshouding in worden verbeterd.
Achtergrond MTM
MTM is een specifieke onderzoek- en behandelingsmethode gericht op het goed functioneren van de wervelkolom en de armen en benen. Deze methode is zowel theoretisch als praktisch ontwikkeld door Jaap Marsman en Ben Gelevert en Herman Leferink. De fysiologische bewegingspatronen zijn gebaseerd op de theorie van het driedimensionaal bewegen van o.a. Stoddard en Van der Bijl senior.
Meer informatie
Zoals u ziet heeft de theorie/het gedachtengoed achter deze mehandelmethoden grote overeenkomsten met elkaar.
Ze verschilt slechts iets in de uitvoering in praktische zin. Maar beide behandelmethodieken werken met zachte manuele correcties van uw gewrichten. Beide soorten therapie maken dus geen gebruik van harde/snelle stoottechnieken en kraken in principe niet !!
Een behandeling met Manuele Therapie “Utrechtse School” wordt gedeclareerd onder code 1200. Vrijwel iedere aanvullende verzekering vergoedt maximaal 9 behandelingen.
Een M-T-M behandeling wordt gedeclareerd onder code 1000 (fysiotherapie)
Wilt u weten of Manuele Therapie ook iets voor u kan betekenen, of wilt u meer informatie? Vraag dan naar een van onze Manueeltherapeuten in de praktijk.