Shockwave Therapie
15489
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15489,bridge-core-2.9.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Shockwave Therapie

Over dit project

De shockwave zorgt voor hoogenergetische schokgolfjes die verkalkingen in spieren en pezen vergruizen. Het apparaat is niet groot, staat op een mobiele apparatenkar en wordt naast de behandelbank van de persoon geplaatst die behandeld moet worden. Aan het apparaat zit een behandelkop. Deze maakt trillingen die worden ingezet voor het vernietigen van de kalk op spieren en pezen. Ook maak je a.h.w de ontsteking weer tijdelijk aktiever zodat het lichaam zijn zelf genezende werking weer kan hervatten. Immers doordat de ontsteking er al langere tijd zit, “denkt” het lichaam dat dat zo hoort en zal het geen maatregelen meer nemen om lokaal de genezing in te zetten. Shockwave bevordert dit weer en zal het genezingsproces weer snel laten starten.

De Shockwave: net als een niersteenvergruizer
De shockwave werkt net als het apparaat dat nierstenen vergruisd. Het enige verschil is dat de shockwave veel minder krachtig is. Dit moet ook wel omdat spieren, gewrichten en pezen dicht onder de huid zitten.

De werking van de shockwave
Met de shockwave worden kleine verkalkingen vergruisd die calcificaties worden genoemd. Deze verkalkingen ontstaan vaak nadat er ontstekingen zijn geweest.
Door de trillingen van het shockwavepistool verbeteren daarnaast ook nog eens de doorbloeding en de weefselstofwisseling van de plek die wordt behandeld.
Daardoor worden afvalstoffen die vanzelfsprekend vrijkomen bij de behandeling sneller afgevoerd en zal de pijn snel verdwijnen.
Tevens wordt het herstel van het lichaam er door bevorderd.

Wanneer kan de shockwave worden gebruikt?
De shockwave is geschikt voor de meeste soorten verkalkingen. Shockwave wordt alleen gebruikt bij steriele ontstekingen die vaak ontstaan door overbelasting en irritatie van pezen en spieren. Vaak hebben ouderen daar het meeste last van, omdat de kwaliteit van het pees- en spierweefsel niet meer zo goed is als bij jongeren. Ook hebben sporters er veel last van als ze hun lichaam hebben overbelast.

Hoe ontstaan tennisellebogen, pees- en slijmbeursontstekingen en verkalkingen op pezen, spieren en gewrichten?
Bij een ontsteking door overbelasting of irritatie ontstaat er tijdens het genezen bindweefsel. Daarin kunnen zich verkalkingen ophopen. Zij zorgen voor pijn en maken dat mensen niet meer goed kunnen bewegen. Als er langere tijd sprake is van ontstekingen dan ontstaan vaak verkalkingen. De meest bekende daarvan zijn:
Chronische schouderpijn
Tenniselleboog
Kniepeesproblemen
Slijmbeursontstekingen
Hielspoor
Achillespees klachten
Hardnekkige spierpijnen

Wat is hielspoor?
Hielspoor is een irritatie in de peesplaat die onder de voet van de tenen naar het hielbot loopt.
Dit zorgt vooral in de ochtend, net na het opstaan pijn in de hiel bij het lopen.
Voor deze aandoening werd tot nu toe vooral rust, ijs en ontstekingsremmende middelen voorgeschreven.
Daarnaast werden orthopedische zolen voorgeschreven en stonden spalken en fysiotherapie (tapen en rekken) op het programma.
Het effect van al deze behandelmethoden werd echter nooit aangetoond.

Hielspoor behandelen met shockwavetherapie
De behandeling van hielspoor met de shockwavetherapie zou volgens therapeuten erg succesvol zijn, hiervoor is er wetenschappelijke evidentie. Soms hebben mensen na één enkele behandeling al veel minder last. Het effect van meerdere behandeling zorgt voor nog minder last.

Hoe ziet een shockwavetherapiebehandeling eruit?
Tijdens de shockwavebehandeling zoekt de therapeut eerst de pijnplek op.
Dan wordt er soms een gel aangebracht.
Vervolgens worden de shocks toegediend. Dit gebeurt door de behandelkop met ronddraaiende bewegingen op de plek rond te laten gaan
De behandeling kan pijnlijk zijn omdat juist wordt behandeld op de pijnplek.
Op termijn nemen de klachten echter af waardoor mensen weer kunnen slapen en functioneren en geen of minder pijnstillers/ontstekingsremmers hoeven te slikken.

Hoeveel behandelingen zijn nodig met de shockwavetherapie?
In het algemeen zijn 4 tot 6 behandelingen nodig die vijf tot tien minuten duren om de klachten te reduceren of te laten verdwijnen.

Kosten van shockwavetherapie
De behandelingen vallen onder het zorgverzekeringstarief fysiotherapie en zit dit dus gewoon bij de behandeling in.
Er is echter wél een eenmalige bijdrage van 40,- van toepassing voor de behandeling met shockwavetherapie.
In sommige gevallen willen werkgevers de kosten voor shockwave nog wel eens voor hun rekening nemen als zij denken dat hun werknemer daardoor sneller terug op de werkplek is.

Nog een keer kort de voordelen:
1. Korte behandeltijden
2. Weinig behandelingen nodig
3. Wetenschappelijk bewezen
4. Relatief goedkoop
5. Snel weer terug op de werkvloer of snel weer pijnvrij kunnen sporten.

Ook zijn er aandoeningen en ziektebeelden waarbij schockwave niet mag worden toegepast. Hierover kunt u zich informeren bij onze praktijk.

Meer informatie over shockwavetherapie:
Belt u gerust naar onze praktijk voor meer informatie, telefoonnr.; 0578-612862.